2014. július 30., szerda

Alplochschlucht és Rappenlochschlucht Dornbirn

Közép-Európa egyik legnagyobb szurdoka Dornbirn közelében található. A településről indulva a Gütle nevű kiindulópontot kell keresni, ahol parkolót is találunk. Innen gyalogosan indulunk a sűrű erdőbe. Nemsokára a folyóhoz, és a zubogó vízesések és vízlépcsők gyűrűjében álló hídhoz érkezünk. Miután átértünk a túlpartra, a padokkal szegélyezett ösvény a békésen csordogáló patak partján vezet tovább. Az erdő észrevétlenül sötét lesz, és hirtelen mindent belep a zöldellő moha.

Moha mindenütt
Újabb vízesés és gyaloghíd vezet át a már erőteljesebben folyó patakon. A pallókon vezető kirándulóút itt egy részen a sziklafalba ékelődik. A fölénk tornyosuló hegyormok között körülbelül 10 perces sétával érjük el a Rappenlochschlucht nevű hasadék óriási bejáratát. A képződmény a sötét lyuk gyomrába besétálva volt lenyűgöző igazán, ám 2011-ben részben beomlott, így a 2013-ban átadott új sétaút ma már megkerüli a szakadékot.

A Rappenlochschluchtbe vezető út
A hegyoldalban haladó úton hamarosan rátérünk a Staufensee-hez vezető útra. Az ösvény továbbra is látványos, így érdemes folytatni a sétát. További néhány perces gyaloglással érjük el a hegyek között megbúvó tavat, amely valótlanul békés látványt nyújt a forrongó patak után.

A Staufensee
A tó déli oldalán található az 1899 óta működő Ebensand Vízerőmű (Laufkraftwerk Ebensand), amely ma már teljesen automatizált. Közvetlenül a Staufensee végében kezdődik a rendkívül szűk és látványos Alplochschlucht, amelyet magas vízállás esetén - főleg tavasszal - le szokták zárni. Az újabb szurdokból kiérve a Schmitte buszállomás vár ránk, ahonnan kényelmesen visszautazhatunk a Gütle megállóhoz.

2010-es videó a Staufensee melletti vízesésről:


2010-es videó a Staufensee és Rappenlochschlucht közötti ösvényről, a végén látható a Rappenlochschlucht is még a leomlás előtt: 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...