2014. július 23., szerda

A Krimmli-vízesés / Krimmler Wasserfälle

A Salzburg tartományban található Krimmli-vízesés három lépcsőben összesen 380 métert esik a szakadékba. Ezzel a kiemelkedő mérettel Ausztria abszolút legnagyobbika, Európában pedig a leghosszabb szabadon alázuhanó vízesés. A lezúduló víztömeg mennyisége a vízesés aljához elsétálva érezhető igazán - ezt a pontot néhány perces könnyed sétával érjük el a park bejáratától. A rengeteg víz még száraz időben is akkora párát generál, mintha esne az eső, ezért napsütésben sokszor szivárványt is láthatunk átívelni felette. A hatalmas sziklák csillognak a nedvességtől, a hegyet pedig zöldellő moha és sűrű fenyves fedi. A gleccserpatak habjai szinte teljesen fehérre festik az erőteljesen zúgó víztömeget. A sziklán néhány fa kidőlve, fogpiszkálóként zuhan alá a mélybe szemléltetve a hatalmas távolságokat.

A középső vízesés
Zubog a víz
A vízesés aljától sétautak vezetnek a parkban a felsőbb részekhez. Az összesen 4 km hosszú, nagyszerűen kiépített kirándulóút többször megközelíti a zuhatagot, és 11 kilátópontról kínál nagyszerű panorámát, így mindenképpen érdemes felmászni a vízesés tetejéig is. Az izgalmas út pallókon és lépcsőkön át vezet, néhány szakadékra épült szószéken pedig szinte egészen a víz fölé sétálhatunk. A középső vízesés körülbelül 100 méter, az alsó és felső pedig 140 méter hosszú. Míg ez utóbbi hatalmas robajjal zubog lefelé, a vízesés tetején egészen megszelídülve kanyarog a patak. A természeti szépség nyáron hatalmas vízhozammal kápráztatja el a turistákat, hiszen az olvadó gleccser és hó ekkor megsokszorozza a víztömeget. Télen a víz általában befagy, és csodás jégcsapok fedik be a vízesés vonalát. A vízesések tetejét elhagyva akár még messzebbre is elkalandozhatunk az Alpokba, több Alm vár ránk a méretes hegycsúcsok között. 

Látkép az kirándulóút elején az alsó vízeséssel
A vízesés lábánál létesült 2013-ban a WasserWunderWelt elnevezésű komplexum, amely a vízzel kapcsolatos interaktív kiállítást rejt. A kertben vízi játékok és játszótér is várja a gyerekeket.      

A WasserWunderWelt modern főépülete
A WasserWunderWelt egyik interaktív terme
A WasserWunderWelt kertjében további vízi játékok várnak

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...